EXPEDICE RUMUNSKO 2008

21. 2. 2008 17:47
Rubrika: Expedice

 Přišel mi tenhle mail od o. Romana a bylo v něm, že mám dát vědět dalším lidem, tak mě napadlo, že to dám semhle. K 11. 2. bylo oficiálně přihlášeno 25 lidí. Bylo mi řečeno, že se můžu přihlásit do konce února a do poloviny dubna zaplatit zálohu. Celková cena je 5.000 Kč. 15. -  29. srpen, místo - Rumunsko... a tak, víc v mailu: 

NOVÉ INFO! Současný stav přihlášených (v půlce dubna) je + - 30 lidí. Expediční víkend bude zřejmě začátkem června. POŘÁD SE JEŠTĚ MŮŽE PŘIHLAŠOVAT!!!

AHOJ všem Expedičníkům!

Tak jsme dali v Mamre hlavy dohromady a vytvořili nějaké plány na expedici do Rumunska. Tak se na to mrkněte. Pojedeme od 15.8 do 29.8. 2008 do pohoří Retezat a do Banátu, kde jsou české vesnice. Pojede s námi Aleš Brtník a potřeboval bych vědět do 10.2., kdo pojedete. Podle toho se bude rozhodovat, jaký bus budeme mít (Karosa nebo Scania).
Taky, prosím, oslovte lidi, kteří by mohli jet s námi. Celková cena je 5000,- Kč (víkend před a po, doprava -stojí asi 3.500,- , strava na Expedici).
V českých vesnicích je možno ubytovat se v domácnostech, kde se o nás postarají jako o vlastní (několikrát jsem to zakusil na vlastní kůži). Je to určitá možnost místním lidem pomoci finančně, za stravu a ubytování se platí 300,- Kč za den. Jak to uděláme, se domluvíme na plánovacím víkendu.
Víkend před Expedicí by byl asi 23. - 25. 5. 2008 - pokud to není brzy pro VŠ studenty, nebo (18. - 20. 4. 2008, nebo v červnu). Napište mi, co je pro vás lepší, abych mohl zamluvit nějaké místo.

PLÁN EXPEDICE RUMUNSKO 2008

pátek 15.8.
odjezd 17 h z Brna od katedrály

sobota 16.8.
zastávka na poutním místě Maria Radna u Lipova
mše v 7 h
příjezd - okolo 12 h teplé jídlo poté odchod do hor
přechod přes pohoří Retezat- 3 dny
RETEZAT
" Volní koně zrcadlí tváře ve večerních vodách. Hluboké ticho jezer, u kterých bys rád skončil život. Na obrovských balvanitých srázech kývá vítr vzácnými kostřavami a k lidem odtud není nejblíž: co si nepřineseš to nemáš." Miroslav Nevrlý: Karpatské hry
Retezat - Jezernaté hory jsou snad nejkrásnější Rumunské hory a dokonalá ukázka ledovcové činnosti někdejšího nejmohutnějšího ledovce rumunských Karpat. Uvidíme strmé skalní stěny, nedozírná suťoviska, žulové hřebeny Velkého Retezatu i krasový vápencový Malý Retezat. Ovšem nejkrásnější jsou kaskádovitě spojená vysokohorská jezera s průzračně čistou vodou.

19.8. večer sraz u autobusu
nejpozději do 20.8. dopoledne odjezd přes
1) Drobeta Turnu Severin - rozsáhlé vlastivědné muzeum, které stojí na místě slavného Trajánova mostu. Muzeum nabízí prohlídku akvárií s dunajskými rybami a historickou, etnografickou a přírodovědeckou expozici. muzeum
2) cestou vykoupání v Băile Herculane (Herkulovy lázně). Jejich existence je známa již z dob 2. a 3. st., kdy v této oblasti vládli Římané. Podle pověsti si zde koupelí v místních pramenech vyléčil rány po boji s Hydrou bájný Herkules. Největší rozkvět lázně zaznamenaly v 19. století, kdy byl Banát součástí Rakouska-Uherska a kdy lázně získaly evropský věhlas a patronát samotné císařské rodiny. V lázních jsou minerální, většinou termální, prameny s teplotou 41- 60 °C vyvěrající z hloubek 1800-2000 m. Lázně jsou vhodné k léčení revmatických, srdečních a mnoha dalších chorob. V těsném okolí lze podnikat řadu vycházek, mj. na nejvyšší vrch nad městečkem (Domogled, 1106 m n.m.), ke Gisellinu kříži s nádhernými výhledy či k Sedmi horkým pramenům (Şapte Izvoare Calde).

BANÁT
www.banat.cz
Proč se vydat do Banátu? Krásní lidé v krásném kraji. A taky umí česky. Co je pro naše krajany v Rumunsku typické? Češi v Banátu si uchovali dobré srdce: "I u nás se ztrácí tato kultura srdce. A ta tady alespoň doposud byla. Přišli cizinci, nikdo je neznal, a naši se jich ptali, máte kde spát? Máte co jíst? Odkud jste? Pojďte k nám. To už nám nikdo ve velkých městech neřekne, když nás poprvé vidí. A my ztrácíme tu jednotu. Já vždycky říkám, my jsme táhli za jeden provaz, v radosti i v těžkostech." Děkan Václav Mašek

přespání v/u české vesnice - Sumice

21.8.
zastávka v městečku Orsova
Cestou jeskyně Ponicova u Dunaje
Socha Decabala - U ústí potoka Mraconia vytesali horolezci do strmé, 110 m vysoké skály, obří reliéf tváře dáckého krále a vojevůdce Decebala. Reliéf vysoký 40 a široký 20 m navrhl mladý rumunský sochař Condarcea, žijící v Itálii.

22.8. večer
návštěva české vesnice Eibenthal

22.8. odchod přes kopce (26 km) do české vesnice Bígr

23.8. odchod přes kopce (30 km) do české vesnice Ravenska

24.8. z Rovenska lesem 7 km do Sopotu Nou, Průchod soutěskou řeky Nera 25.8.

Příchod do Sasca Montana nejpozději dopoledne 26.8.

přejezd do české vesnice sv. Helena 26.8.
večer nocleh po domácnostech - dle zájmu

27. 8.
cesta do české vesnice Gernik, do jeskyní Turecká díra, prohlídka Kulhavé skály a jeskyně Vranovec popř.další vyhlídka na Dunaj

28.8. odjezd z Heleny 10h
cestou mše na poutním místě Banátských Čechů - Ciclova Romana  (Čiklava)
Temešvár (Timisoara) 2 h přestávka
odjezd v 21h

29.8. ráno - dopoledne příjezd do Brna

 Těším se na viděnou.

Roman Kubín
Diecézní centrum života mládeže Mamre
Osová Bítýška 1
594 53

telefon:+420 566 536 748

[email protected]
[email protected]
www.osovabityska.cz
www.brno.signaly.cz
www.tabor2007.signaly.cz

Zobrazeno 1263×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio