Zelenáč mezi Animátory

2. 2. 2008 20:54
Rubrika: Akce...

V době mezi ukončením VOŠ a nástupem na VŠ - CMTF UP Olomouc, jsem měla nejdelší prázdniny, od února až do září. V rámci úspor, trávených na úřadu práce. Šetřila jsem na zdravotním pojištění, které jsem tím pádem nemusela platit. V dubnu 2005 nuda dostoupila vrcholu. Jelikož se tenkrát u nás vůbec nic nedělo, začala jsem hledat zábavu jinde. Na katoliku a na signalech. Na katoliku jsem našla zajímavou akci: Seminář Animace liturgie, konající se na TZ Junior ve Štítarech. V životě jsem to neslyšela, tak jsem hledala na mapě. Aha, Vranovská přehrada.

 

Byla to strašná štreka, tam od nás, od Olomouce (z Červenky). Když jsem konečně dojela do Šumné - místní dědina, byli jsme dva. Já a jeden kluk. Do Štítar jsme jeli busem. On měl vařit v Kolíně na Světovém dni mládeže a tuhle akci měli seznamovací, jak jinak, než v kuchyni. Já jsem byla oficiální účastník. Když jsme vystoupili a přemýšleli kudy dál, projelo kolem auto a za chvilku zastavilo. Byl to Jarek Josefík, první, s kým jsem se setkala, z teď už „starých známých.“ :) Dál nás vezl autem za zvuku písniček od VeKy.

 

Po příjezdu mi nějak nedocházelo, proč si mě všichni tak prohlíží. Nikdo mě neznal, ale oni se znali všichni! Docela mě pobavilo, když za mnou přišly dvě holky se seznámit. „Já su Maruška.“ „Já su taky Maruška.“ Tak jsem bydlela s Maruškama. Ještě mi přišlo zvláštní, že v celé části, kde měly spát holky furt někdo vyřvával, že chce bydlet s Pájou. Všichni s ní chtěli bydlet. (No a za dva roky si ji vzal Papež :) ... Jenda Papež.) Po shlédnutí vyvěšeného programu jsem zjistila, že jsem přijela na společný víkend animátorů.

 

O víkendu se probíralo téma Animace liturgie. Přednášky měl o. Michal Němeček, byly super. Taky se hrály hry apod. Za zmínku stojí ještě mše sv., kde jsme si animaci zkoušeli živě. Kluci vyrobili kříž k kmenu stromku, byly na něm i zelený větvičky, moc pěknej. S tím křížem jsme šli průvodem. Seděli jsme na venkovních lavičkách, z dřevěných špalíčků jsme postavili brněnskou katedrálu, byl zrovna den posvěcení (kolem 20. května). Kněží byli tři, o. Renda, o. Roman a o. Michal. Nejvtipnější bylo to, že měli oblečení jen na jednoho kněze. Jeden měl kleriku, druhý ornát a třetí štolu :) a kolem poskakovala Rendova Besina, bílý retríver.

 

V neděli jsem začala řešit svůj problém. Potřebovala jsem jít po dvou měsících ke zpovědi. Tak jsem vybírala a vyhrál o. Roman. Problém byl ten, že jsem nechtěla ke ZP u nás a v Olomouci byl každý kněz potenciální vyučující CMTF, což jsem fakt nechtěla. Proto jsem hledala „někoho cizího.“ No a o. Roman prohlásil, že si mám najít zpovědníka nastálo. Že chodit pokaždé jinam nemá cenu. Nabízela se otázka... „A můžete to být Vy?“ Asi se dost divil, zvlášť když zjistil. odkud jsem. Konkrétně 121 km od Brna vlakem. Ale kývl mi na to.

 

Tak jsme se pak viděli v Brně, v Kolíně nad Rýnem a 28. 9. 2005 jsem poprvé vkročila na faru DCŽM Mamre, Osová Bítýška. Za necelý měsíc jsem tam začala jezdit na kurz animátorů. Toť vše. :)

 

Ještě jsem si vzpomněla na latinskou verzi definice liturgie: celebrativní anamnéza, paschálního mystéria, ekleziální koinonia, katabatická a anabatická dimenze, eschatologický cíl. :) To máš Magi za tu angličtinu :))

Zobrazeno 1069×

Komentáře

vojtec

teď už jsi naše:)

zuzkazz

Díky :)) No já už se jinam stěhovat neplánuju :)) (jako diecézně)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio