EXPEDICE PYRENEJE 2009 (zkrácená verze)

9. 9. 2009 0:42
Rubrika: Expedice

           Expedice začala v pátek 14. srpna v 17:30 mší svatou v Brně na Petrově. Dlouho jsme čekali na příjezd našeho autobusu. Po naložení všech batohů a spousty jídla jsme vycestovali přes Mikulov, Rakousko, Itálii a Francii do Španělska.

            První větší zastávka byla v Monaku. Prohlídli jsme si katedrálu a oceánografické muzeum. Byla taky možnost jít se koupat do moře, nebo vyzkoušet kasino.

            Jako další jsme navštívili poutní místo Lurdy (ve Francii). Viděli jsme jeskyni, kde bylo roku 1858 zjevení Panny Marie, několik kostelů, podzemní katedrálu a pramen, který před 150 lety vytryskl z jeskyně.

            Následoval třídenní přechod NP Ordesa. V krosnách jsme nesli spacáky, stany a jídlo na tři dny. Ještě ve Francii jsme viděli v horách plochu se sněhem, tak jsme se klouzali a koulovali. Pak jsme prošli přes Rolandovu bránu do Španělska. Nejvyšší hora, na kterou jsme vystoupali byla Monte Perdido a měřila 3.355m. Na vrcholu jsme udělali společnou fotku a zazpívali Československou hymnu. Byl s náma jeden kluk ze Slovenska. Když jsme došli po třech dnech k autobusu, mohli jsme si dát v kempu sprchu. Ptala jsem se jednoho z expedičníků na teplotu vodu. Povídal, že ještě nezamrzá.

            Další den byl přejezd do NP St. Maurici, kde jsme strávili další tři dny. Koupali jsme ve v jezeře, jedli borůvky a maliny rostoucí u cesty, spali ve stanech, nebo pod širákem. Vařili jsme v kotlíkách jídlo a většinu dne šli buď do kopce, nebo z kopce. J V tomhle NP bylo hodně jezer. Když jsme došli z túry k busu, dověděli jsme se, že se můžem zadarmo vykoupat na místním koupališti. Tož jsme toho využili.

            Naší další zastávkou byla Andorra. Teplota vzduchu 33ºC. Ve městě je spousta obchodů a lékáren. Nedělní mše byla 9km od města, na poutním místě Santuari de Meritxell. Následovala asi hodinová pauza v městě Manresa.

            Poté jsme se vydali na poutní horu Montserrat. Po obědě jsme šli prolízt jejich zvláštní hory. Večer v místní katedrále zpívali malí kluci.

            Následoval přejezd busem do Barcelony. Navštívili jsme Güell park. Větší část budov v parku vymyslel architekt Antoni Gaudí. Pak jsme viděli Templo de la Sagrada Familia (chrám Svaté rodiny), rozestavěný už asi 100 let. V přístavu jsme krmili ryby bagetou.

            Dalším místem, už zase ve Francii byl La Pont du Gard. Nejvíc nás zaujala voda v řece. Koupali jsme se. Pár odvážlivců skákalo z 8m vysoké skály do vody.

            Poslední naší zastávkou bylo město Nice (Nys). Koupali jsme se v moři. Hodně akční byla noc. Tři jsme chtěli přespat na betonu u busu na hlídaném parkovišti. Přišel hlídač a říkal, že se tam spát nesmí a posílal nás do hotelu. Kdo by tam ale chodil za ty prachy, když může spát jinde zadarmo. J Někteří přespali na letišti v hale, jiní na trávě za keři blízko silnice. Ráno je pokropily zavlažovače. My nakonec spali na pláži, na chodníčku u srázu poblíž moře. Ráno kol půl sedmé začli obcházet policajti. Po jedné naší skupince chtěli vidět pasy, druhá skupinka skákala přes plot. Jiných dvou se ptali, jestli jsme jedna skupina. Když policajti viděli nás tři rychle vstávat a balit spacáky, smáli se a odešli.

            No a pak už se jelo dom. Během cesty jsme dostali hlasovací lístky: „Kam příště na expedici?“ Zatím to vypadá na Irsko, nebo Řecko a Makedonie, případně Turecko. Místo příští expedice se rozhodne koncem října na poexpedičním víkendu.

 

Jedna hláška na závěr:   provianťák: „Není chleba… dáme disko (sušenky)…“

                                       odpověď: „No to je oběd…“

Zobrazeno 1201×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio